:: Co to vlastně je ta boccia ?? ::

 

 

 

 

:: Boccia pravidla hry a její význam pro handicapované sportovce ::

 

Boccia je pohybová aktivita, kterou si oblíbilo mnoho osob, ať již s postižením či nikoliv, ale skutečně velký význam má pro ty, kteří 

mají závažné f

unkční omezení. Hra umožňuje těmto osobám soutěžit na stejné úrovni s ostatními a díky své přizpůsobivé povaze je zároveň ideální činností pro všechny stupně pohybového vyžití (od zapojení do přátelské soutěže s integračními záměry, přes sportovně soutěžní pojetí národního ale i mezinárodního charakteru.)

 


 

 

 :: Boccia jako sportovní disciplína ::

 

 

  Je určena především sportovcům z řad jedinců s dětskou mozkovou obrnou, traumatickým poškozením mozku či po mozkové mrtvici,popřípadě i pro jiná postižení s těžkými pohybovými dysfunkcemi končetin. Je také jediným sportovním odvětvím pro sportovce s těžkým tělesným omezením, kde mohou změřit své síly na nejvyšší možné úrovni - úrovni paralympijské.

 


 

 

 

:: Hra ::

 

Je modifikací klasické hry boccia, která původně vznikla římských zábav v Itálii, další podobu a kořeny této hry můžeme vidět ve francouzské hře „petanque“ či „boules“ či anglickém „lawn bowling“ (trávníkovém bowlingu).

 


 
:: Stručná pravidla ::

 

 

 

Bocciu mohou hrát jednotlivci i družstva. Ke hře je potřeba 6 červených, 6 modrých a jeden bílý míček, tzv. “jack”. Cílem hry je umístit míčky své barvy co nejblíže bílému (cílovému) míčku. Míčky můžeme k cílovému míčku hodit přímo, nebo k němu přiťuknout míček jiným míčkem, nebo přiťuknout cílový míček do blízkosti svých míčků či odrazit soupeřův míček dále od cílového. Po skončení směny (setu) se sčítají všechny míčky, které jsou blíže cílovému míčku než nejbližší míček soupeře. Za každý takový míček je jeden bod. Pokud jsou dva míčky ve stejné vzdálenosti dostávají oba hráči po bodu. V soutěžích jednotlivců a družstev či dvojic – párů se hrají vždy 4 směny, v soutěži družstev trojic – týmů se hraje vždy 6 směn. Hráči se střídají ve vhazování cílového míčku na hrací plochu v každé směně. V průběhu hry hází míčky ta strana, která má svůj nejbližší míč dále od cílového míčku než soupeř. Pokud je po odehrání zápasu stav nerozhodný hraje se rozhodující směna (tie-break).

 


 

 

:: Hrací pole ::

 

Povrch musí být rovný a hladký, jako například dlážděná nebo dřevěná podlaha v tělocvičně. Povrch by neměl být mastný. Všechny značky musí být v šíři 4 cm a musí být snadno rozeznatelné. K označení herních čar by měla být použita lepící páska.